fredag den 31. maj 2013

Rugbrød uden mel

Jeg elsker rugbrød!! Men alt den mel er jo måske lidt usund i længden... Derfor tænkte jeg, det var på tide at lave et "low carb"-rugbrød alla stenalderkost. Her er så min version af det lækre rugbrød, som efter min smag er super lækkert, og så er det jo endda sundt! :-) Hvis der er en eller flere af kernerne/frøene, man ikke kan lide, kan de sagtens undværes, hvis de bare erstattes af noget andet med samme vægt. 


Rugbrød uden mel (1 rugbrød)
Ingredienser: 
140 g græskarkerner
100 g solsikkekerner
150 g mandler
100 g hasselnødder
100 g hørfrø
100 g sesamfrø
5 æg
1 dl oliven olie
1 spsk salt



Fremgangsmåde:
- tænd ovnen på 160 graders varmluft
- hak alle ingredienserne i en mini-hakker eller evt. en stavblender (jeg hakkede hver ingrediens for sig)
- bland alle de hakkede frø i en normal fryse pose (frysepose = mindre opvask)
- tilsæt æggene og olien
- ryst det hele godt
- kom bagepapir i en rugbrødsform, og fordel dernæst indholdet, og pres det sammen med en ske
- pynt til sidst med lidt birks eller andet godt på toppen
- bag rugbrødet i ca. 1 time


Bettina

torsdag den 30. maj 2013

Australsk squashtærte

Der havde forvildet sig to fiiine squash ind i mit køleskab, og jeg kan slet ikke lide squash under normale omstændigheder! Derfor klagede jeg min nød til nogle veninder, for spises det skulle de squash jo! En kom med forslag om at lave en australsk squash-tærte, og dette havde jeg aldrig hørt om før, så det måtte prøves. Det gode er her, at squashen skal rives, og herved kan jeg faktisk godt lide squash ;) Det er virkelig en lækker og smagfyldt tærte! Næste gang jeg laver denne tærte, vil jeg dog nok prøve at hælde fyldet i en denne tærtebund, for selvom vi spiste salat til, blev min kæreste ikke helt mæt nok, og det går jo ikke. Tærtefyldet er meget smagfuld, lækker og ikke mindst sundt.


Australsk squashtærte (2 pers.)
Ingredienser:
150g rødløg (svarer til et normalstørrelse løg)
1 pakke bacon
250-350g squash (to små squash eller en stor)
50g cheddarost
60g hvedemel
½ tsk bagepulver
3 æg
Lidt olie (bare så fyldet lige præcis får en god konsistens)
Salt
Peber

Fremgangsmåde:
- skær bacon i mindre stykker og steg det sprødt på en tør pande
- riv squash og cheddarost på den grove side af rivejernet
- hak løget fint (kan evt. også rives)
- bland alle ingredienserne fra ingredienslisten sammen i en skål
- hæld blandingen i en smurt/bagepapirbeklædt tærteform (evt. hældes den ovenpå en en tærtedej)
- bag 30-35 min i en 180 grader varm normal ovn (eller til overfladen er lysebrun)



Charlotte

onsdag den 29. maj 2013

Pastasalat med citronbasilikumpesto og kyllingefrikadeller med persille


Efter en lang dag med skriftlig eksamen havde jeg virkelige brug for noget lækkert og sundt, men stadig noget som var lidt sommerligt. Derfor tænkte jeg på denne ret! Super lækker, mættende og rigtig sommerfrisk og med lækker citronbasilikum lige fra haven :-)


Pastasalat
Ingredienser pastasalat:
3-4 gode håndfulde fuldkornspasta
Vand
Salt
1 spsk. oliven olie


5 friske asparges
4 tomater
1 stor rød snack peber
2 store håndfulde frisk spinat


Fremgangsmåde pastasalat:
- vand, pasta, salt, olie blandes i gryde og koges, så pastaen er al dente (altså perfekt blød, men stadig med bid)
- lad pastaen køle af, sådan den er helt kold
- vask alle grøntsagerne og snit dem i fine stykker
- bland salaten med den kolde pasta


Citronbasilikum pesto
Ingredienser pesto:
100 g pinjekerne
1,5-2 dl oliven olie
2-4  fed hvideløg (smag til og kom i efter behov)
1 tsk. salt
60 g frisk parmesan
80-100 g citronbasilikum næsten uden stilke (man kan ikke undgå at få lidt med - kan også udskiftes med almindelig basilikum)



Fremgangsmåde pesto:
- tør-rist pinjekerne på en pande, til de er fint lysebrune
- skyl og rens basilikumbladene grundigt og fjerne de tykkeste stilke
- blend det hele i en minihakker eller med en stavblender til massen er lækker og pesto-agtig 


Kyllingefrikadeller
Ingredienser kyllingefrikadeller:
400 g hakket kyllingekød
2 æg
50 g mel
35 g mælk
25 g grove havre flager (ikke kom for mange i da kyllingekød nemt bliver tørt)
40 g hakket frossen persille (frisk kan også benyttes brug mindre i det tilfælde)

Fremgangsmåde kyllingefrikadeller:
- rør alle ingredienserne godt sammen
- steg frikadellerne på en pande med fedtstof indtil de er fint lysebrune
- spis dem mens de er lune og lækre


Servering:
Server alle tre ting sammen: kyllingefrikadeller, pastasalten og pestoen. Man kan med fordel blande pestoen i pastasalten, men husk ikke alle er lige vilde med pesto. Derfor vælger jeg altid, at man selv kan blande pestoen i på sin egen tallerken. 

Bettina

mandag den 27. maj 2013

Ovnbagte gulerødder med appelsin og spidskommen

Jeg ser nogle gange River Cottage på DR, hvor Hugh Fearnley og resten af River Cottage laver lækker, lækker mad. Jeg kom for nylig til at tænke på, at jeg havde set et program engang, hvor Hugh havde snakket om, at gulerødder, appelsin og spidskommen passer utrolig godt sammen - og det måtte jeg selvfølgelig afprøve!



Jeg har her brugt almindelige store gulerødder, der er skrællet. Det er dog helt sikkert at foretrække at bruge nye, fine, øko-gulerødder, der ikke skal skrælles og som i stedet bare er skrubbet lidt med en skuresvamp for at rengøre. Og ja det er en fantastisk kombination!

Ovenbagte gulerødder med appelsin og spidskommen (til 2-3 personer som tilbehør)
Ingredienser:
1 spsk olie
1 klat rigtig smør (ikke blandingsprodukt som fx Kærgården, så hellere kom en sjat ekstra olie i!) 
400g gulerødder
1-2 tsk spidskommenfrø (ikke stødt spidskommen - jeg synes 1 tsk var lidt for lidt!)
Skal og saft fra en lille øko (ikke sprøjtet) appelsin 
Salt
Peber














Fremgangsmåde:
- vask (eller skræl hvis ikke øko) gulerødderne og skær i mindre stænger
- fordel olie, smør og gulerødder i et ovenfast fad ved 180 graders varme normal ovn
- når smøren er smeltet tages de ud, og der røres godt, så fedtstoffet bliver fordelt
- nu tilføjes spidskommen, appelsin, salt og peber
- bages i ovnen i minutter 20-30 min. (afhængig af hvilken konsistens man foretrækker og afhængig af hvor store stykker man har skåret gulerødderne i)


Charlotte

Tun sandwich

Efter læseferien nu er skudt i gang er det tid til en periode, der er spækket med overspringshandlinger. Disse overspringshandlinger ender i mit tilfælde normalt ud i lækkert mad, da ens køkken jo altid lige er i nærheden! Min overspringshandling blev en dag til denne lækre sandwich med tunfyld :-)


Tun sandwich (til 2 pers.)
Ingredienser:
2 boller
1 dåse tun i vand
1 dåse søde majs
3 spsk græsk yohurt
1 spsk mayonaise
1 rødløg (finthakket)
Saften fra en halv citron
Salt og peber



Fremgangsmåde:
- fjern vand fra tun og majs
- bland alle ingredienserne i en skål/tallerken og rør det godt sammen
- rist en bolle på brødrister eller i ovnen
- kom fyldet i
- bolleren serveres lune


Bettina

Ny dåse til samlingen

Denne dåse fik jeg foræret af mine søde veninder! :) De kender min svaghed for metaldåser med sjovt print!! Denne dåse er fra mærket Natives og er fra serien c'est une histoire de CUBE. Dåsen er fin, nuttet og god til at komme alt muligt sjovt i! :)

Det øverste betyder: du skal gå til gryden. 


Fie skulle lige se, hvad der var så sjovt, at jeg tog billeder af det! ;)

Bettina

søndag den 26. maj 2013

Sund, mættende, eksotisk morgenmadsvaffel

Jeg elsker morgener og morgenmad, men for tiden skriver jeg specialeprojekt på mit studie i næsten døgndrift, og derfor har jeg absolut ingen tid til lækker morgenmad og nybagt brød. Men da denne weekend hed hjemme-arbejds-weekend, vidste jeg hurtigt, at min lørdag skulle starte med skøn morgen-stepfit i træningscentret med sød veninde efterfulgt af lækker, sund morgenmadsvaffel inden den igen stod på opgaveskrivning.


Denne vaffel er, som det ses i ingredienslisten, kun lavet af sunde ting! Ja det er rigtig nok, man kan spise sådan en vaffel her til morgenmad hver eneste morgen, og det er stadig sundt! Jeg vil i hvert fald næsten sætte sådan en vaffel her på sundheds-linie med havregryn, musli eller yoghurt som morgenmad :) Så skal man så bare spise den uden sirup ;)

Jeg vil råde til at man laver to vafler ud af denne portion da vaflerne så bliver tyndere og mere sprøde :) Denne portion mætter 1 person rigtig rigtig godt, og jeg var mæt maaange timer efter, og man får slet ikke lyst til noget sødt senere når ens morgenmad er så sød (fra bananen) :)

Tip: kan også laves som pandekager på en pande :)

Sund, eksotisk morgenmadsvaffel (inspiration: Emily Salomon) 1-2 stk
Ingredienser:
1 moden banan (min var vist lidt til den umodne side, men jeg kan bare ikke lide brune bananer...)
1 æg
2 spsk grov mel/boghvedemel (jeg brugte fintmalet fuldkorns ølandshvedemel)
1 spsk almindelig kokosmel
Lidt fintrevet skal fra en øko appelsin
Et par twist på en vanille-twister
Lidt fedtstof til vaffeljernet (jeg brugte kokosolie, det er lækkert!)
Topping: kokosflager og appelsinbåde


Andre alternativer:
- 1 spsk blå birkes og skal af citron i dejen og evt lidt revet marcipan i dejen (måske med sirup?) 
- ½ til 1 spsk kakaopulver i dejen og bananskiver på toppen (måske med nutella?)
- 1/4 til ½ tsk kanel i dejen og tern af æble på toppen (måske med Dulce de leche?)
- 5-10 moste hindbær i dejen og friske og frysetørrede hindbær på toppen


Fremgangsmåde:
- tænd vaffeljernet
- mos bananen godt med en gaffel (lidt svært hvis den ikke er så moden)
- pisk ægget i
- bland de øvrige ingredienser i 
- hæld i varmt vaffeljern (med lidt smør eller kokosolie så vaflen ikke hænger fast)
- top med noget lækkert (her kokosflager og appelsinbåde) og nyd!




Charlotte

lørdag den 25. maj 2013

Daiquiri med jordbær og kokos

Drinks, drinks, drinks!!! Jeg elsker at nyde en lækker drink i en hyggelig stund... Idéen til denne drik fik jeg i byen, hvor jeg havde købt nogle meget dyre men lækre drinks, og jeg tænkte: dette kan jeg gøre bedre. Og ja det kunne jeg! Denne drink er mega mega mega lækker! Perfekt til en god aften med veninder! :-)


Daiquiri med jordbær og kokos (til 2 fine drinks)
Ingredienser: 
300 g frosne jordbær
40-50 g flormelis (efter ønsket sødme)
saft fra 1/2 - 1 lime
20 g kokosmel + drys på toppen af drinken
Lys rom efter behov... ;-)
1 sjat danskvand eller ligende


Fremgangsmåde:
- bland alle ingredienserne og blend det hele i en blender og smag til med rom
- hæld drinken i 2 fine glas og pynt med sugerør og kokos på toppen.
- drik drinken med det samme når den er kold og lækker!


Bettina

fredag den 24. maj 2013

Kyllingekødboller med ramsløg i tomatsovs

Denne ret er rigtig lækker, og den tager ingen tid at lave i denne udgave! Hvis man har tid og overskud, vil jeg dog helt klart råde til, at man laver sin egen tomatsovs, og at man desuden køber hakket kyllingekød og blander det med æg, havregryn/mel/rasp, salt, peber og mælk, så det kan blive en god og smagfuld fars.


Jeg havde dog hverken tid eller overskud den pågældende dag, og jeg gad ikke spise rugbrød eller noget junk, så derfor blev det dette hurtige valg. Vores mor har altid gjort en dyd ud af at lave stort set alt mad fra bunden af, men nogen gange må man være realistisk med sin tid og springe over "hvor gærdet er lavest" desværre :)

Kyllingekødboller med ramsløg i tomatsovs (2 pers.)
Ingredienser:
1 pakke kyllingefars (gerne hjemmelavet)
1 dåse pasta tomatsovs (gerne hjemmelavet)
25g ramsløg eller en anden krydderurt og evt hvidløg
200g fuldkornspastaskruer


Fremgangsmåde:
- hak ramsløgene
- bland ramsløg i kyllingefarsen godt sammen (helst med fingrene)
- varm tomatsovsen godt op og hæld en sjat vand ved således at den ikke koger helt tør
- når tomatsovsen koger formes farsen som boller med to spiseskeer og lægges i den kogende tomatsovs
- al farsen formes til boller, og der røres engang imellem forsigtigt i tomatsovsen
- lad koge indtil bollerne har den rette konsistens (de er gennemkogte, når de er forholdsvis faste)
- kog fuldkornspastaskruerne i saltet vand
- anret tomatsovsen og kyllingekødbollerne på pastaen og riv lidt parmesan over lige inden servering :)



Charlotte

torsdag den 23. maj 2013

Les lancier

Les lancier er noget, som vi på Marselisborg Gymnasium går meget op i! Det er årets galla for alle os elever! Det er vores sidste skoledag inden læseferien, og det er det sidste, vi skal sammen inden eksamenerne. Derfor er denne dag meget speciel for os. For mig betød det nu mest, at jeg havde en undskyldning for at komme ud og købe en rigtig fin kjole! Hvilket nok er min yndlings hobby ;-) Les lancier forgik i forgårs, og det var en perfekt aften med dejlige mennesker og masse sjov! :-)

 Smukt perle beklædt bælte.

Og smuk ryg skæring, som giver en flot kontrast til den lange kjole :-)




Nu har jeg bare lige 6 eksamener foran mig, og så kan jeg kalde mig student! :-)

Bettina

tirsdag den 21. maj 2013

Mandelcookies uden fedtstof og mel

Jeg må nok snart indrømme, at jeg er lidt af en sukker-junkie! Jeg elsker søde sager og har en svaghed for at lave noget sødt og lækkert hele tiden ;-) Måske lidt for ofte og derfor tænkte jeg, at det ville være en god ide at lave nogle lidt sundere cookies. Disse cookies indeholder ikke noget fedtstof eller mel, og de er derfor et godt alternativ til andre mere usunde cookies. De er super lækre og tager ingen tid at lave :) 


Mandelcookies uden fedtstof og mel (ca. 18 cookies)
Ingredienser: 
160 g mandler
10 g hørfrø
110 g sukker
30 g kokosmel
1 tsk bagepulver
1 tsk vanilje pulver fra Urtekram
½ tsk salt
2 æg
90 g mørk chokolade (jeg brugte 72 %,man kan dog sagtens bruge noget med en større kakaoprocent)


Fremgangsmåde:
- blend mandler og hørfrø til mel i en minihakker
- bland "melet", sukker, kokosmel, salt, vanilje og bagepulver
- tilsæt æg og rør
- fordel dejen på en bageplade med god afstand (ca. 1 spsk. dej pr. kage)
- bag dem ved 200 grader varmluft ovn i ca. 15 min. til de er blevet flot gyldne
- lad cookiesne køle af på en rist, og de er derefter klar til servering 


Bettina

søndag den 19. maj 2013

Ramsløgssalt

Mine ramsløg blev som sagt også til denne lækre krydderurtesalt. Dette var mit første forsøg udi krydderurtesalt, så jeg brugte bare en kedelig, grov salt. Næste gang vil jeg helt sikkert bruge en lidt bedre salt fx maldon-salt. Vi bruger egentlig denne salt til alt lige fra i pasta-kogevandet, på et blødkogt æg og til generel krydring af maden. Det giver lige lidt ekstra smag, men ikke noget der overdøver alle andre smage. Og nåh ja, så elsker jeg den fine grønne farve! Den ser meget lysgrøn ud på billedet, men faktisk er den den flotteste grønne farve :)


Desuden kan en tur i skoven og plukke ramsløg i det gode vejr (som nu er forsvundet?!) altså virkelig anbefales :) Ellers har både min Netto og min SuperBrugsen faktisk ramsløg i grøntafdelingen, der kan købes (til overpris ift. gratis i hvert fald), hvis man ikke er så meget for at komme i skoven ;)

Ramsløgssalt
Ingredienser:
50g ramsløg
1½ dl salt 


Fremgangsmåde:
- skær ramsløgene i mindre stykker (dette glemte jeg, hvilket gjorde det meget besværligt!)
- blend ramsløg og salt grundigt i en minihakker
- læg blandingen i en bradepande (på bagepapir) og put den i ovnen ved 60 grader normal ovn
- blandingen skal være i ovnen i 1-2 timer (eller til det er helt tørt!) og der skal røres i det et par gange i løbet af denne tid
- når det er helt tørt tages det ud af ovnen og køler af
- herefter blendes blandingen evt. igen i minihakkeren (dette behøves ikke, men det bliver mere ensartet, hvis man gør dette)
- nu er salten færdig, og skal opbevares i en lufttæt beholder 
- brug den der hvor du normalt bruger salt


Charlotte

Blåbær muffins med chokolade


Skoleåret er ved at løbe ud, og jeg kan forhåbentlig snart kalde mig selv for student :-) Derfor ville jeg lige forkæle min klasse med nogle lækre blåbær muffins for sidste gang. Disse muffins var nemme at lave i rørmaskine, men jeg kan forstille mig, at de tager lidt ekstra tid at lave med en håndmikser. Hvis man laver disse muffins uden rørmaskine, vil jeg råde til at lave portionen lidt mindre. De var super lækre og lagde en god bund i maven! :) Disse muffins er et perfekt projekt til sådan en dejlig solrig dag, som det forhåbentlig bliver i dag!


Blåbær muffins med chokolade ca. 30 stk. alm. str. muffins
Ingredienser: 
6 æg
300 g smør
200 g sukker
150 g brunfarin
7 dl mel
3 dl havregryn
2 dl mælk
6 tsk bagepulver
6 tsk vaniljepulver (Urtekram)
750 g frosne blåbær
100 g hvid chokolade
100 g mørk chokolade (jeg brugte 80 %)


Fremgangsmåde:
- pisk smør, sukker og brun farin godt sammen, så det bliver luftigt
- tilsæt 3 æg og pisk godt
- herefter tilsættes et æg af gangen til alle er i
- tilsæt dernæst mælk, mel, bagepulver og vaniljepulver
- hak chokoladen i forholdsvis små stykker, og kom det i dejen og rør godt
- kom 500 g af blåbærerne i og rør forsigtigt rund, sådan så bærerne ikke bliver helt ødelagt
- kom dejen i papirs muffins forme, og tilføj slutteligt ca. 3 blåbær oven på hver muffin sådan de bliver rigtig fine
- bag muffinsne ved 190 graders varmluft ovn i ca. 20-25 min



Bettina