onsdag den 14. maj 2014

Hvedeknopper

På fredag er det Store Bededag, og derfor kommer der hermed en opskrift på de lækreste hjemmelavede hvedeknopper. Jeg brugte også opskriften sidste år, og de er virkelig gode (bedre end dem man kan købe!). Denne dej skal opstartes omkring 29 timer inden hvederne skal spises. Man kan dog godt undvære fordejen, og således skal de kun opstartes 4-5 timer, inden de skal spises. Det kan altså stadig nås, hvis der skal spises friskbagte hvedeknopper torsdag aften! Der er vist delte meninger om, hvornår man skal spise hvederne, men jeg stemmer nu for at spise en både torsdag aften og en fredag engang ;)




Hvedeknopper 15-20 stk (inspiration: Claus Meyer)
Ingredienser fordej:
200g mel
2 dl vand
10g gær

Fremgangsmåde fordej:
- ælt ingredienserne godt sammen til en fast dej
- lad stå i minimum 24 timer i køleskab

Ingredienser:
2 1/2 dl lunkent vand
2 1/2 dl lunken mælk
20g gær
2 æg
1 tsk (med top) salt
50g rørsukker
1 tsk kardemomme
ca. 1 kg hvedemel
50g blødt smør

Fremgangsmåde:
- hæld vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri
- rør æg, salt og rørsukker i samme skål
- nu tilsættes kardemomme og hvedemel (husk at tilsætte melen lidt af gangen, måske skal al melen ikke tilsættes i din dej)
- tilsæt nu fordejen som har stået i køleskabet i et døgn
- ælt dejen grundigt sammen med en grydeske (eller i røremaskine) et par minutter
- ælt nu den bløde smør i dejen til dejen slipper skålens kanter
- lad hæve tildækket i 2 timer et lunt sted
- efter hævningen: vend dejen ud på et bord med lidt mel, og tril dejen til en lang pølse (ælt ikke!)
- del denne pølse i 20 stykker (mine 15 blev nemlig næsten for store), og form dem til boller
- placer bollerne i en bradepande med bagepapir, så de står tæt, men de må ikke røre hinanden
- lad hvedeknopperne efterhæve i en slukket, kold ovn med et fad med kogende vand under i en time eller til de er hævet til dobbelt størrelse
- bag hvedeknopperne ved 220 grader i ca. 15 minuter eller indtil de er brune på toppen
- lad køle af på en bagerist

- når hvedeknopperne skal spises, flækkes de, og de ristes sprøde i ovnen eller på en brødrister


således ser hvederne ud efter de er hævet til dobbelt størrelse







Charlotte 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar