fredag den 19. august 2016

Ciabatta med soltørrede tomater og oliven

Dette brød smager fantastisk! Det er så saftigt og fyldt med store lufthuller, og skorpen bliver sej og sprød. Det er egentlig bare Claus Meyers opskrift på ciabatta brød, hvor jeg har tilføjet grofthakkede, soltørrede tomater og oliven. Brødet kræver en stærk røremaskine, da dejen er meget våd, og da den skal æltes i maskinen i 15-20 minutter. Brødet er perfekt til tapas!


Til andre, der har en Ankarsrum Assistent røremaskine, kan jeg fortælle, at dejrullen helt klart fungerer bedst til denne dej (og andre våde deje) :-) Faktisk forkorter dejrullen tiden, som dejen skal æltes, med 5-7 minutter.

Ciabatta med soltørrede tomater og oliven
Ingredienser fordej:
2,5 dl vand
250 g hvedemel
5 g salt
5 g gær

Ingredienser endelig dej:
400g hvedemel
5 g salt
2,5 dl vand
ca. 60 g oliven
5-7 store soltørrede tomater


Fremgangsmåde:

  • Aftenen inden brødet skal bages, blandes ingredienserne til fordejen sammen fx i en 1,5 liter skål med låg (alt mel skal være vådt, dvs. ingen klumper)
  • Lad fordejen stå ved stuetemperatur i 8-10 timer


  • Næste morgen kommes fordejen i røremaskinen
  • Tilføj skiftevis vand og mel imens røremaskinen kører ved middel tempo 
  • Herefter tilføjes salt, og dejen køres i maskinen i 10-15 minutter
  • Herefter tjekkes dejens elasticitet vha. en glutentest
  • Hvis dejen er elstisk nok, så kan grofthakket oliven og soltørrede tomater tilføjes
  • Herefter køres dejen nogle minutter til alt er godt fordelt
  • Smør en 3 liters skål med olie, og kom herefter dejen i og låg på
  • Lad nu dejen hæve i ca. 2 timer eller indtil dejen fylder hele skålen
  • Herefter tændes ovnen på 240 grader varmluft og lad en bageplade stå midt i ovnen
  • På køkkenbordet lægges et stykke bagepapir, der er ca. 1,5 gang så stort som en bageplade
  • Strø et godt lag hvedemel over hele bagepapiret
  • Kom forsigtigt dejen ud på midten af bagepapiret (jeg bruger en dejskraber til at løsne dejen fra skålens sider)
  • Herefter deles dejklumpen til 2 flutes (se billederne herunder) med en metal spartel/kniv der gøres våd (jeg kommer vand i skålen, som dejen tidligere lå i, og så dyppes spartlen heletiden i vandet)  
  • Når dejen er delt i to dele og ligger lidt fra hinanden, så klippes bagepapiret over, så brødene har hvert deres bagepapir (se billede herunder)
  • Herefter ændres ovnen til 240 grader over-undervarme
  • Når ovnen er helt varm, kommes den ene dej (med bagepapiret) ind på den varme bageplade
  • Bag brødet i 20 minutter, og lad herefter afkøle på en rist
  • Kom nu den anden del dej i ovnen og gentag principperne beskrevet herover







Charlotte

Ingen kommentarer:

Send en kommentar