tirsdag den 26. januar 2016

Vegansk bolognese med soy4you

Når man som jeg går op i at passe på vores jord, så er det på det seneste blevet meget klart for mig, at det bedste, jeg kan gøre for vores jord er at spise vegansk. Jeg bliver dog nok aldrig veganer, men jeg prøver at spise vegetarisk i hvert fald nogle gange om ugen. På food festival i Århus sidste år prøvede jeg en bolognese med soya-proteinet Soy4you, som smagte præcis som en rigtig bolognese med hakket oksekød i, så det måtte jeg lige eksperimentere med selv. Og denne bolognese smager altså super godt, og så kan den sikkert snyde den mest kød-elskende person til at spise en vegansk ret ;-)


NB: jeg køber Soy4you i Rema1000, og den færdige "kødsovs" kan sagtens fryses ned

Vegetar bolognese med Soy4you (6-7 personer, inspiration: kærlighedogkikærter)
Ingredienser soya granulat:
125 g soya granuleret mørk fra Soy4you
5 dl kogende vand + 1 bouillon terning
1 spsk salt
2 spsk HP-sauce
2 tsk citronsaft
2 spsk oregano
1 tsk røget paprika
Salt og peber

Ingredienser bolognese:
2 hakkede løg
4 hakkede fed hvidløg
200-300g gulerødder (jeg rev dem groft men de kan også være i tern fx)
2 stilke bladselleri fintsnittet
1 rød peberfrugter i små tern
1 tsk paprika
1 tsk chilipulver
1 tsk hvidløgspulver
1 spsk oregano
1 spsk basilikum
1 dåse tomatpuré
2 dåser flåede, hakkede tomater
Salt og peber

Tilbehør: 100-150 g kogt pasta pr person eller strimler af 1/2 squash pr person


Fremgangsmåde:
  • Sojagranulaten skal gerne opblødes en times tid i forvejen (eller længere inden og så stå på køl indtil brug)
  • Bland 5 dl kogende vand med 1  bouillon terning
  • Kom sojagranulat i en skål med HP-sauce, citronsaft og krydderierne
  • Kom den varme  bouillon vand ned til sojagranulaten, så den bliver opblødt
  • Rør evt. i blandingen et par gange, mens den køler ned (ikke så vigtigt)
  • Varm en gryde med lidt olie og sauter løg, hvidløg og bladselleri
  • Når de bliver gennemsigtige, så kommes krydderierne, gulerødder og peberfrugt ned i gryden
  • Når grøntsagerne er møre, tilføjes en dåse tomatpuré 
  • Tilsæt nu sojakødet (og evt. ikke-absorberet bouillon) samt dåsetomaterne og evt. lidt vand
  • Smag til med salt, citronsaft, balsamico, ketchup, sukker eller andet
  • Server bolognesen med kogt pasta eller strimler af squash
  • Hvis det skal være helt vegansk, så kan der drysses med gærflager, men ellers kan fintrevet parmesanost også benyttes 






Charlotte

fredag den 15. januar 2016

Chokolade cookies med fudge

Når jeg laver cookie-dej, så laver jeg næsten altid dobbeltportion, og så gemmes mindst halvdelen af dejen i kugler i fryseren. Så er kuglerne klar til at tages op af fryseren og bages, og så behøver man jo kun tage de kugler op af fryseren, som man kan spise. Det er altså virkelig smart at cookie-dej kan opbevares således uden at det gør noget som helst dårligt for smagen :-) Disse cookies smager iøvrigt super godt, og så har de den helt rigtige chewy og sprøde konsistens!


Chokolade cookies med fudge (ca. 20 mellemstore cookies eller 12 meget store, inspiration: valdemarsro)
Ingredienser:
150 g blødt smør
100 g almindelig sukker
100 g brun farin
200 g hvedemel
2 spsk usødet kakao
1 tsk bagepulver
80 g fudge (kan evt. erstattes med grofthakket god chokolade)
1 æg
1 tsk vaniljesukker
1/4 tsk salt


Fremgangsmåde:
  • Kom det bløde stuetempererede smør, sukker, vaniljesukker og farin i en skål
  • Pisk det godt sammen med en håndmikser
  • Tilsæt tilsidst ægget og pisk godt
  • I en anden skål røres mel, bagepulver, salt og kakao godt sammen
  • Rør melblandingen i smør/sukkermassen
  • Rør tilsidst fudge i, og det hele blandes godt sammen
  • Form til kugler på størrelse med en bordtennisbold (mine cookies blev mellemstore og vejede ca. 30 g) 
  • Sæt de cookies, der skal spises samme dag, på en bageplade med bagepapir (sæt dog kun 6 store kugler dej eller 8 mellemstørrelse kugler dej på en bageplade af gangen, da de flyder meget ud)
  • Bag chokoladecookies i 8-10 minutter i en forvarmet ovn ved 200 grader over-undervarme
  • Hold øje med dem, da de kun lige må blive en smule sprøde i kanten, men stadig bløde inden i
  • Tag dem ud af ovnen og lad dem "bage færdig" på den varme bageplade, og lad dem herefter køle helt af, så de bliver sprøde
  • Alle de cookies kugler, der ikke skal bages og spises nu, kommes i fryseren i en plasticpose




Charlotte

lørdag den 2. januar 2016

Verdens bedste brownie

Denne brownie er den bedste i verden, så er det sagt! Mange sværger til en brownie i stil med Meyers brownie, men da den blev afprøvet, blev jeg slemt skuffet. Meyers brownie er aaalt for sød og forkert i konsistensen efter min mening, og det er ret vildt, for jeg kan altså virkelig godt lide søde sager! Derfor har jeg fået vores mors yndlings brownie opskrift, som hun har fundet frem fra gemmeren på en lille lap papir. I denne brownie er der halvt så meget sukker i, så den er fyldt med smag af god chokolade, og så har den den helt rigtige konsistens - snasket men stadig lidt fast!


Verdens bedste brownie (1 form 24x24cm)
Ingredinser:
125 g smør
250 g chokolade
4 æg (m/l)
265 g sukker
10 g (dvs. 2 spsk kakaopulver)
90 g mel
1/2 tsk bagepulver
100g valnødder (eller en anden slags nød)
Knivspids salt


Fremgangsmåde:
  • Hak chokoladen groft
  • Smelt chokoladen og smøret over vandbad
  • Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovn
  • Imens blandes mel, bagepulver, salt og kakaopulver i en lille skål
  • Hak valnødderne groft
  • I en stor skål kommes sukker og æg
  • Pisk nu indtil æggesnapsen bliver lys og luftig
  • Herefter hældes chokolade-smør blandingen i æggesnapsen
  • Vend det hele lidt fx med en dejskraber, så chokolade-smør blandingen ikke ligger i bunden af skålen (massen skal ikke være homogen endnu, for mel-blandingen skal også vendes i)
  • Si nu mel-blandingen ned i den store skål
  • Vend mel-blandingen i dejen indtil der ingen klumper er i dejen
  • Rør halvdelen af de grofthakkede nødder i dejen
  • Fordel dejen i en 24x24 form beklædt med bagepapir
  • Drys resten af valnødderne på toppen af dejen
  • Bag kagen i ovnen i 30 minutter eller indtil den virker nogenlunde færdigbagt/fast






Charlotte